Kerk in Akersloot.

datum en tijdstip 26-01-2020 om 10.00 uur

het Dielofslaantje 4

meer details

Koffie uurtje

datum en tijdstip 28-01-2020 om 10:00 uur
meer details

Jong en ouder

datum en tijdstip 29-01-2020 om 20:00 uur
meer details

 
Collecte januari

Hulp aan Nubra meer

 
 
Orgelconcerten Beverwijk

Persbericht voor de orgelconcert serie 2019 in de Grote Kerk van Beverwijk

Concerten Müller orgel Beverwijk:


Sietze de Vries opent op 5 juli 2019 de zomeravond orgelconcerten in Beverwijk. Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Martinikerk te Groningen als opvolger van Wim van Beek. Sietze opent het concert met werken van Michael Praetorius (1571-1621):6 dansen uit het manuscript : Suite de Danses (Terpsichore, 1612) Van J.S. Bach speelt hij een bewerking van het `Concerto voor Clavecimbel, strijkers en basso continuo BWV 1054. Hij zal het concert afsluiten met een improvisatie.


Op 19 juli 2019 komt Mark Heerink een concert verzorgen .Mark is werkzaam voor de RK parochie Heilige Mattheüs en aangesteld als organist-dirigent van de H.H Cyriacus & Franciscuskerk (Koepelkerk) in Hoorn. In 2016 werd hij door het college van B&W benoemd als stadsorganist in Hoorn met als doel de orgelcultuur in deze stad onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.
Mark zal “Spaanse muziek” spelen op het Beverwijkse Müller orgel, waaronder de bekende componisten Pedro de Araujo (17e eeuw) Batalha de 6 en Tom en Francisco Peraza (1550?-1617) Medio registro alto, 1o tono, daarnaast zal hij nog werken spelen van de Nederlands componist Sweelinck en sluit af met werken van J.S. Bach waaronder de “Pastorale” en tot slot de Pièce d’Orgue (BWV 572).

Op vrijdag 2 augustus 2019 komt Laurens de Man naar Beverwijk voor zijn orgelbespeling. Laurens de  (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. . Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt.
Laurens heeft het concert in Beverwijk de volgende naam mee gegeven:” Bach en consorten” een gevarieerd programma met werken van Bach, Krebs, Walther en Telemann.

Op vrijdag 16 augustus 2019 zal Pieter van Dijk een Bach concert verzorgen. Pieter van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg.
Pieter van Dijk uit Alkmaar heeft in 2017 een begin gemaakt met de opname van het integrale orgeloeuvre van Bach. De eerste dubbel-cd, die in juni 2018 werd gepresenteerd, is opgenomen op het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel in de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar. Pieter zal het concert in Beverwijk openen met het Pedal-Exercitium g-moll BWV 598, daarnaast werken uit de Neumeister Sammlung: een verzameling herontdekte werken van J.S. Bach, Fantasia und Fuge in a-moll BWV 561 en besluit het concert met de Fuge in G-dur BWV 577 (Gigue fuga)

Op vrijdag 31 augustus 2019 zal Willem van Twillert de concert serie afsluiten. Willem van Twillert is dit jaar 50 jaar organist en wilde heel graag tijdens zijn jubileum tour ook Beverwijk aan doen omdat hij daar zulke goede herinneringen aan over gehouden heeft. Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD’s in diverse series zijn gepubliceerd.
Voor het Jubileumconcert heeft van Twillert gekozen voor werken van verschillende meesters: Orlando di Lasso 1532-1594 een echo fantasie, van G. F. Handel 1685-1759 de bekende”bewerking over “WATERMUSIC [HWV 348]”, van J. S.  Bach 1685-1750 Prealudium et Fuga in g [BWV 535], via Felix Mendelssohn en van Twillert, Francis Poulenc zal hij het concert afsluiten met de Toccata ( 1894) van Franjo Ducan 1874- 1948


Alle concerten beginnen om 20.00 uur. Toegangsprijs orgelconcerten € 7,50 inclusief programma. De volledige programma´s staan vermeld op onze website.
Klik daarvoor op: http://www.pknbeverwijk.nl/orgelconcerten

Met een vriendelijke groet, Hans Kelder

 

meer
 
TafelTijd

Op 19 februari heb ik u voor het eerst geïnformeerd over de start van TafelTijd in de Noorderkerk te Zaandam, via deze mail wil ik u bekend maken met het programma van deze eerste bijeenkomst op zondag 14 april 2019 van 17:30 uur tot 20:30 uur.
Bij TafelTijd gaan we met elkaar in gesprek over onderwerpen die spelen bij de Christelijke LHBTI-ers en we zullen dit met elkaar doen tijdens het avondeten, iedereen neemt wat lekker mee om dit vervolgens met elkaar te bereiden waarna we gaan eten en met elkaar in gesprek gaan.
 
Geloof je en ben je LHBT+? Of gewoon geïnteresseerd? Ga met elkaar aan tafel onder genot van een fijne maaltijd in gesprek over zingeving en geloof.

TafelTijd is een initiatief van Wijdekerk om door het land heen met LHBT+'ers en betrokkenen samen kerk te zijn. Centraal staat: niet elkaar overtuigen, maar inspireren, steunen, bemoedigen en aanvaarden in de liefde van Jezus Christus.

TafelTijd Zaandam in de Noorderkerk. Iedereen is van harte welkom, meld je wel even aan.

Leuk als je iets meeneemt voor de maaltijd, bijvoorbeeld een lekkere salade, quiche, een stamppot, iets voor het nagerecht of iets lekkers als toetje.

Voor meer algemene informatie:
Voor informatie & opgave voor TafelTijd te Zaandam:

 
Het onderwerp wat wij tijdens onze eerste TafelTijd gaan behandelen is  Geliefd Kind.
Iedereen wordt geliefd door God, dus ook jij! Iedereen is uniek en je mag er zijn met al je eigenschappen en kwaliteiten.
 
Het programma is als volgt:
 
17: 30 uur
Begin TafelTijd Noorderkerk, inloop
 
17:50 uur
Kort Welkom en introductie Niels van der Veen + Roselien Brondy en dominee Christiaan Ravensbergen opent met gebed en houdt een korte preek over ‘Geliefd Kind’ en het avondmaal ritueel: breken brood en drinken van de wijnbeker.
 
18:15 uur
Voorstelronde en avondeten. Tijdens het eten gaan we met elkaar in gesprek over o.a. het thema ‘Geliefd Kind’ en is er de ruimte om met elkaar gezellig in gesprek te gaan over alle dagelijkse dingen.
 
19:45 uur
Met elkaar de tafel opruimen, afwassen etc. + ronde koffie/thee voordat iedereen weer naar huis gaat.
 
20:15 uur
Afsluiting avond met gebed en bekendmaking van de volgende datum TafelTijd 23 juni 2019 in de Noorderkerk.
 
20:30 uur
Einde van de eerste TafelTijd Zaandam.
 

meer
 
Kerkbalans Inluiden

INLUIDEN KERKBALANS
Samenspraak van Cees Vroegop met kleinzoon Bas van Vliet
 
Bas: Opa, wat komen we hier vandaag eigenlijk doen?
Cees: We gaan de actie Kerkbalans inluiden.
Bas: Wat is dat: kerkbalans en waarom heet dat zo?
Cees: Kerkbalans is de jaarlijkse actie van de kerk om geld in te zamelen. Ze noemen dat zo omdat het geld dat binnenkomt in evenwicht, in balans, is met het geld dat uitgegeven wordt. De bedoeling is dus dat die weegschaal niet doorslaat naar de verkeerde kant.
Bas: En hoe gaat het nu met die weegschaal?
Cees: Meestal niet zo goed. Gemiddeld geven we meer geld uit dan er binnen komt. Alleen in jaren dat we geen eigen dominee hadden, sloeg de balans naar de goede kant uit. En in het verleden hadden we een dominee voltijds in dienst, nu nog maar voor 60 %.
Bas: Dus een dominee is duur, en de gemeente geeft meer geld uit dan goed is. Hoe lang kan dat nog doorgaan?
Cees: Voorlopig kunnen we nog wel even vooruit. We hebben nog een spaarpotje, dat trouwens helemaal geen rente meer geeft, en we proberen toch ieder jaar weer de mensen ertoe te bewegen iets meer geld te geven.
Bas: Als je lid van een vereniging bent moet je toch ook betalen?
Cees: ja dat klopt
Bas: Waarom sturen jullie de leden van kerk niet gewoon een rekening? En dan laat je iedereen zoveel betalen dat de balans in evenwicht is.
Cees: Zo werkt het in de kerk niet. Vroeger ging dat wel zo. Toen noemden ze het ‘hoofdelijke omslag’. De kerkvoogden schatten wat het inkomen was van een gemeentelid en als je veel verdiende kreeg je een hoge aanslag en als je weinig verdiende een lage.
Bas: Dus eigenlijk net zo als met belasting
Cees: Ja daar kun je het goed mee vergelijken. En in Duitsland werkt het nog steeds zo. Maar bij ons is het al heel lang een vrijwillige bijdrage. Wie wil betalen draagt bij wat hij of zij wil. Tot voor enkele jaren gaven we nog wel een richtlijn van zoveel procent van je inkomen, maar ook dat doen we niet meer.
Bas: Dus het is maar net wat je ervoor over hebt? Geeft dat veel verschillen?
Cees: Ja behoorlijk. En de éen kan natuurlijk meer missen dan de ander. Zo gebeurt het dat sommigen wel 100 keer zoveel geven als anderen. En er zijn ook mensen die niets bijdragen en toch bij de kerk willen horen.
Bas: Dat is wel een beetje raar. Als je ergens bij wilt horen kun je er toch wel iets voor over hebben. Of vinden die mensen dat de kerk geld genoeg heeft?
Cees: Ja, die mensen zijn er. En vroeger was dat misschien ook zo. Toen waren er veel meer mensen bij de kerk. En er waren ook gelovigen die dachten: als ik veel geld aan de kerk geef, dan kom ik later vast wel in de hemel. Maar die kom je niet veel meer tegen. En over de hemel denken veel mensen nu ook heel anders.
Bas: Waar heeft de kerk het geld dan allemaal voor nodig? Er werken toch heel veel vrijwilligers in de kerk en die kosten niks. Net zoals ik dat soms doe!
Cees: Gelukkig hebben we mensen zoals jij en de mensen die hier nu zijn. Maar er zijn toch mensen die betaald moeten worden omdat het werk dat ze doen een deel van hun inkomen is. Denk maar aan de dominee en de gastpredikanten. De koster, de organisten en de dirigent van de cantorij. En dan hebben we natuurlijk onze kerkgebouwen en het jeugdhuis, die kosten ook heel veel.
Bas: Maar daarvoor zamelen jullie toch oud papier in? Elke zaterdag wordt er een container met papier aangeleverd. Is dat dan niet genoeg?
Cees: Dat is niet genoeg, maar het is wel belangrijk. Gelukkig bestaat het fonds al een hele tijd. En van het geld dat het opbrengt kunnen we onze kerken, het jeugdhuis en de pastorie in goede staat houden. Maar de kerken moeten ook verwarmd worden. En weet je dat deze kerk voor meer dan 4 miljoen euro verzekerd is?
Bas: Jeetje, dat is veel. Ik denk dat de Uitgeesters het niet leuk zouden vinden als de kerk niet meer in hun dorp zou staan. Zo’n monument van een kerk is toch belangrijk voor een dorp. En vergeet Akersloot niet, daar staat ook een mooie kerk. Maar opa, hebben de dorpen iets aan het bestaan van de kerk? Er zijn nog maar weinig mensen die maar de kerk gaan.
Cees: Toch wel. Misschien zie je dat niet zo duidelijk. Maar er wordt in de kerk naar elkaar om gekeken en dat straalt op de hele bevolking uit. De kerk heeft ook aandacht voor de mensen die aan de onderkant leven. Daarom steunen we de voedselbank en stellen we daarvoor het jeugdhuis beschikbaar. In Akersloot is de inloopochtend waar iedereen welkom is voor een kop koffie en een gesprek. En onze kerken worden ook gebruikt voor concerten, lezingen en er worden regelmatig huwelijken voltrokken. En bij overlijden willen veel mensen toch dat er in de kerk afscheid wordt genomen. Het zou een verarming van het dorpsleven zijn als dat allemaal zou verdwijnen.
Bas: Ja, ze mogen van mij ook wel blijven. En waarom gaan we dan de klokken luiden?
Cees: het hele dorp mag horen dat we er zijn, dat we iets te betekenen hebben, maar ook dat we niet van de wind kunnen leven, al zingen we dat soms wel in de kerk. Maar dat geeft meteen aan dat we in de kerk soms ergens heel anders tegenaan kijken dan in de werkelijkheid van alle dag.
Bas: Goed opa, laten we maar naar boven gaan. Ik wil de klok gaan luiden!
 

 
Kerkbalans folder 2019

In deze folder vindt u alle informatie over de actie kerkbalans 2018 en over hoe u uw vrijwillige bijdrage kunt toezeggen. Meer informatie vindt u onder "schenken" op de website van onze gemeente. 

Kerkbalans folder 2019 

 
Amnesty petitie

meer
 
Collecte informatie mei 2107

We collecteren de maand mei voor Stichting Filah.
Stichting Filah heeft in Amsterdam een eettafelproject voor dak- en thuislozen. Ze runnen met vrijwilligers een eetcafé waar iedereen welkom is. Er komen vooral dak- en thuislozen maar de deur staat voor iedereen open.
Ze serveren 3 keer per week een gezonde en voedzame maaltijd voor ongeveer 40 mensen.
De sfeer is goed en de prijs is vriendelijk.
Filah geeft ook jongeren een kans om bij hun een maatschappelijke stage te doen. Ze zitten niet verlegen om vrijwilligers maar bieden bewust de jongeren deze kans.
Onder anderen leerlingen van een school in Meppel komen bij Filah koken. Verder krijgt het project hulp van jongeren in het kader van het catecheseproject JOP Provider van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook hun kookbeurten kunnen deel uitmaken van de maatschappelijke stage die zij op hun school verrichten.
Ze hebben dit jaar een maatschappelijke stageplek award gekregen.

 
Collecte Paasweek en april

De collecte in de Paasnacht, 1e Paasdag en ook de rest van april gaat naar War Child
Kinderen hebben recht op bescherming tegen geweld, misbruik en verwaarlozing. Recht op vrije tijd en spel. Recht op onderwijs. Ze moeten hun mening kunnen uiten. Dat zijn niet alleen opvattingen van War Child. Het zijn voorbeelden uit het internationale verdrag over de rechten van het kind. Ondertekend door zowat iedere natie ter wereld. Helaas houdt niet ieder land zich aan die afspraken. Nog steeds zijn miljoenen kinderen de dupe van oorlogen en conflicten. En worstelen zij met de effecten, een ernstige verstoring van hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Met een vicieuze cirkel van geweld en agressie tot gevolg.
War Child doorbreekt die cirkel. Met een effectieve mix van psycho-sociale hulp, scholing en bescherming. Door samen met ouders, verzorgers, leraren en lokale overheden een veilige omgeving te creëren. Waar kinderen weer kind kunnen zijn.
War Child geeft ze de mogelijkheid om zich te uiten, weer vertrouwen te krijgen, sterker te worden, een vak te leren. Los te komen van hun ingrijpende ervaringen. Om zo een stabiele en vreedzame toekomst op te bouwen. En later als evenwichtige volwassenen  mogelijk nieuwe conflictsituaties vreedzaam op te kunnen lossen.
Daarvoor voeren we actie, halen we geld op, lobbyen we bij politici en instanties. En ontwikkelen en voeren we programma's uit die werken. We evalueren, passen ons aan, en blijven continu op de hoogte van de ontwikkelingen in de gebieden waar we actief zijn. War Child werkt hierin samen met zoveel mogelijk anderen. Hulporganisaties, bedrijven, nationale en lokale overheden, internationale instanties. En vooral met de kinderen zelf.
Samen zorgen we voor kinderen met zelfvertrouwen. Kinderen die lekker in hun vel zitten en zin hebben in het leven. Kinderen die in de toekomst het verschil kunnen maken tussen oorlog en vrede. Omdat zij geleerd hebben wat ze waard zijn en hoe ze ruzie’s op een vreedzame manier kunnen oplossen.

 
collecte informatie 26 maart

De collecte op 19 maart is voor Bethania Christian Relief Association. (ouderen in Moldavie)
In Moldavië zijn alleenstaande ouderen hard getroffen door de economische crisis. Velen kunnen met hun pensioen van € 20,- per maand onmogelijk rondkomen. De overheid biedt geen ondersteunende diensten en familie probeert te overleven in het buitenland. Ouderen worden aan hun lot overgelaten. Zij raken ondervoed, medicijnen zijn onbetaalbaar en vaak kunnen ze hun gas en licht niet betalen, waardoor ze ’s winters in de vrieskou zitten. Velen vereenzamen. De christelijke organisatie Bethania voorziet vanuit haar dagcentrum de meest kwetsbare ouderen van thuiszorg en een warme maaltijd. Dagelijks worden er 58 tafeltje-dekje maaltijden verspreid. Ook komen de ouderen samen in het dagcentrum voor gezamenlijke activiteiten. Ze ontvangen er warmte en liefde en zien samen sterk en dapper de toekomst tegemoet.

 
Postma Stichting

Papier Hier !!!
 
Bijna iedereen kent hem, de container achter sporthal De Meet aan de Geesterweg. Hier wordt iedere zaterdag oud papier en karton ingezameld. De opbrengst van de inzameling komt ten goede aan de Postma Stichting. Deze is ruim vijftig jaar geleden opgericht door, u raadt het al, wijlen de heer Postma en heeft als doel het onderhoud van de kerkgebouwen van Uitgeest en Akersloot te financieren. Diverse grote werkzaamheden, zoals voeg- en schilderwerk zijn al volledig betaald door de “oude kranten”. De werkzaamheden voor de stichting worden volledig door vrijwilligers uitgevoerd. Eénmaal per drie maanden op zaterdagochtend een paar uurtjes, vele handen maken licht werk. Het gaat om het aannemen van papier dat gebracht wordt en het opstapelen in de container. We zoeken nog enkele vrijwilligers, door leeftijd en verhuizing is de ploeg enigszins geslonken. Het is altijd een sociale bezigheid en het dient tegelijk een goed doel. Voor de kerkgebouwen en voor het milieu. Men hoeft beslist geen lid van een kerk te zijn om mee te doen, sommige zijn dat wel, andere niet. In januari wordt altijd een gezellige middag aangeboden en wordt onder het genot van een hapje en een drankje de opbrengst van het afgelopen jaar bekendgemaakt.
 Mocht uw interesse gewekt zijn om niet alleen uw papier te brengen, maar ook af en toe de handen uit de mouwen te steken dan bent u van harte welkom om de vrijwilligersploeg te versterken. Dat geldt voor mannen en zeker ook voor vrouwen.
 U kunt reageren bij Ab Wiersma. Telefoon: 0251313037 of e-mail   
 
Hopelijk tot ziens bij de container.

 

meer
 
Zincafé Kogerkerk 31 maart 2017

Zincafé Kogerkerk 31 maart 2017

     
  
De Wraak van Poetin, Zin en onzin over Rusland
 
Na de val van de muur in 1989 dachten velen dat het eindelijk goed zo komen tussen Rusland en het Westen. De Koude Oorlog konden we achter ons laten, vriendschapsbanden aangeknoopt en voortaan zouden we samenwerken in één Europees Huis.
Zo is het niet gegaan.
De laatste jaren wordt Vladimir Poetin door het Westen meer en meer gezien als een potentaat die geen tegenspraak duldt. Hij intimideert de binnenlandse oppositie en schakelt deze zo nodig uit, verkiezingen in westerse landen worden gehackt en de populisten aldaar gefêteerd.
Hoe heeft hij zijn positie in het huidige Rusland kunnen verwerven en hoe stevig zit hij in het zadel?
Is onze angst voor het Rusland van Poetin terecht, of gaat het uiteindelijk toch maar om een regionale, economisch stagnerende (groot)macht die - als het er op aan komt – internationaal weinig kan uitrichten?
 
Hubert Smeets (Ruslandkenner, historicus, journalist verbonden aan de NRC, schrijver van De wraak van Poetin, medeoprichter van de website RaamopRusland) geeft antwoord op veel van deze en andere vragen. Hij gaat in op de geschiedenis van Rusland, de positie en rol van de Orthodoxe Kerk en het bestaan van zoiets als een Russische Ziel.
Genoeg vragen voor een interessante bijeenkomst van het Zincafé van de Kogerkerk.
 
Plaats: Kogerkerk, Kerkstraat 14, 1541 HA Koog aan de Zaan (hoek Raadhuisstraat - Verzetstraat). Aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang gratis, collecte ter bestrijding van de onkosten na afloop.
 
Nadere informatie: bij Anneke Röhling, tel. 075-6162362,
 
 
 

meer
 
Projectkoor Pinksteren 2017

 
Projectkoor Oecumenische Pinksterdienst 2017
 
 
 
 
 
 
    
Beste mensen,
        
De Oecumenische viering met Pinksteren waaraan het projectkoor de laatste jaren zijn steentje heeft bijgedragen willen we weer een vervolg gaan geven, en tevens ook weer met koorleden van de PKN cantorij Uitgeest.
Alle reeds bij het projectkoor bekende koorleden en koorleden van de PKN cantorij worden van harte uitgenodigd zich aan te melden.
Wij hopen ook dit keer weer op een grote belangstelling van allen.

Deelname is ook bedoeld voor andere koorleden en parochianen die graag willen gaan zingen.
Alleen al het met elkaar zingen tijdens repetities en tenslotte op de Pinksterviering zelf is prachtig om te doen.
De Oecumenische viering zal traditiegetrouw bij mooi weer worden gehouden op het terrein van de scouting Akersloot.
 
De Oecumenische Pinksterviering is op zondag 4 juni a.s.
 
Het projectkoor staat onder leiding van dirigent Cora de Lange en organist Ria Pijlman. De repetities zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur. Tijdens de pauze is er koffie en thee en gelegenheid elkaar verder te ontmoeten.
Deelname aan het projectkoor is gratis.

Graag nodigen wij een ieder van harte uit deel te nemen aan het projectkoor en wensen u al bij voorbaat een heel plezierige tijd toe met de repetities.
 
Repertoire:
-        Kom Geest van God
-        Russisch Kyrie
-        Iona Gloria - lied van 5 maten
-        Hallelujah, Leonard Cohen - 2 stemmig
-        Veni Santé Spiritus, Latijn van Taizé
-        Asithi
 
Repetitieavonden:
Deze zijn maandagavond:
April:           3 - 10 en 24.
Mei:            1 - 8 - 15 en 29
 
Doe je (weer) mee, hou je van zingen, geef je naam en adres dan door aan Ad Hermans.
Mobiel 06-51999522 of nog beter per E-mail:  
 
Namens alle initiatief nemers van het Projectkoor.
Ad Hermans

 
Muziek uit de hemel

meer
 
Collecte informatie februari 2107

meer
 
500 jaar Protestantisme

meer
 
Wat is de betekenis van geloof in het dagelijks leven?

meer
 
Toespraak door Jack van der Hoek bij Inluiden Kerkbalans

meer
 
Folder Kerkbalans 2017

meer
 
Lezing 22 januari

Zondag 22 januari 2017
 
Over het Tibetaanse dodenboek 
Lezing door dhr. P. Zee
 
Het Tibetaans dodenboek is een tekst, die deel uitmaakt van een verzameling van honderden stervensteksten. De teksten maken deel uit van de culturele en literaire erfenis van de nyingmatraditie van het Tibetaans Boeddhisme. In de 2500 jaar oude Tibetaanse traditie worden teksten van het dodenboek voorgelezen bij het sterfbed en daarna. In het voorwoord van een latere vertaling schrijft Sogyal Rinpoche: ‘De tijd is aangebroken het stilzwijgen te verbreken; want het menselijk ras is op een kruispunt gekomen waar het moet beslissen tussen de onderworpenheid aan de materie en streven naar verovering van de wereld van de geest.’ ‘Leer diep te kijken naar de ware aard van de werkelijkheid van geen komen en gaan, van geen geboorte en geen dood, maar van steeds wisselende manifestaties van mijn ene, onveranderlijke bestaan, hier en nu aanwezig’.
 
In het westen is de identificatie met het lichaam en de materie diep geworteld en dit weerspiegelt zich in een blindelings bestrijden van lijden en dood. De samenleving als geheel getuigt eerder van een exclusief dan van een inclusief beschouwen van dit lijden, kortom we hebben te maken met veel meer onwetendheid dan we denken omtrent ‘de ware aard van de werkelijkheid van geen komen en gaan, van geen geboorte en geen dood’, met veel lijden tot gevolg! Wat hebben de teksten van het Tibetaanse dodenboek ons vandaag te zeggen als we nadenken over leven en dood en hoe we daar mee omgaan? Dhr. Zee zal ons deze middag daarover meer vertellen.
 
Dhr. P. Zee, werkte 35 jaar als huisarts tot 2012 in Purmerend, hij is lid van de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit in Amsterdam (tegenwoordig Badhoevedorp), voorzitter en oprichter van een studie- en werkgroep palliatieve ondersteuning, organisator van een groot symposium in 2015 in Middenbeemster met als thema: ‘omgaan met lijden, als levenskunst’.
 
In de Dorpskerk aan het Dielofslaantje Akersloot, 
aanvang 14.30 uur
Toegang € 7,50 inclusief consumptie
Reserveren mogelijk  bij:  Koosje  Wiegman, tel. 0251-319171 of   
 

 
Poster Inluiden

 
Toelichting Kerkdienst zondag 8 januari

“Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen” (Johannes 1, 5 -- kerstnachtdienst). 
In de duisternis van de nacht zoekt  Nikodemus Jezus op (Joh. 3, 1-11). Wat zal het met deze nachtfiguur worden? Komt hij aan het licht? Wordt hij als een leerling van Jezus opnieuw geboren, uit water en geest -- “licht der wereld” (Matt. 5, 14)?
We ontmoeten een mens die eerst verschijnt in het donker; en vervolgens naar voren komt maar nog in de schaduw vertoeft (Joh. 7, 50-53); om tenslotte in het licht te staan als hij met een andere leerling-in-het-geheim Jezus begraaft (Joh. 19, 38-40).

Ds. Bert Appers
 

 
Nieuws Kindernevendienst

Kerstproject: Kerst in Lego
 
Tijdens de 1e Advent is er door de kinderen hard gewerkt aan dieren voor in de Kerststal die in de kerktuin gebouwd zal gaan worden. Deze dieren zijn gemaakt van Duplo en vormen een kleurrijke en fantasievolle afwisseling aan de meestal sober gekleurde Kerststal. De Kerststal zal op zondag 18 december en vrijdagavond 23 december te zien zijn. Op vrijdagavond zijn de kerktuin en de Kerststal mooi verlicht en nemen Jozef en Maria plaats in de Kerststal.
Tijdens 3e Advent gaan we werken aan een Lego-Kerststal. We gaan met z’n allen één grote Kerststal van Lego maken. Deze Kerststal zal door het gebruik van Legosteentjes ook kleurrijk zijn, maar wel traditioneel. Ook deze Kerststal zal op zondag 18 en vrijdagavond 23 december te zien zijn.
Wie het leuk vindt om mee te helpen bouwen aan de Lego-Kerststal of de grote Kerststal buiten is welkom om erbij te zijn.
 

 
Overeenkomst periodieke giften

meer
 
Folder periodieke giften

meer
 
Folder Kerkbalans 2016

meer