Kerkdienst Uitgeest

datum en tijdstip 13-07-2025 om 10.00 uur

Castricummerweg 2

meer details

Koffie uurtje

datum en tijdstip 15-07-2025 om 10.00 uur
meer details

 
Collecte juli 2025

War Child meer

 
Kerkdienst beluisteren

 
 
Collecte september 2022 Collecte september 2022

Collecte september 2022: War Child (Behalve op vredeszondag 18 september, dan is de collecte voor Pax, zie hier)
Vier maanden oorlog in Oekraïne. Twee op de drie kinderen is het land ontvlucht; miljoenen mensen hebben dringend hulp nodig. In onder andere Moldavië, Roemenië en Polen vangt War Child vluchtelingen zoals de 7-jarige Alex op. Met psychologische eerste hulp, sport- en spelactiviteiten helpen zij kinderen en families omgaan met hun oorlogservaringen. 
Het verhaal van Alex:
"We worden aangevallen door iemand,” zegt Alex. “Door die president… ik ben zijn naam vergeten. Het lijkt erop dat ze ons land hebben veroverd, want ze vernietigen alles. Maar we zullen terugkomen en de stad heroveren.” Samen met zijn moeder en zus ontsnapte Alex aan het oorlogsgeweld in Oekraïne.
"Ik ben bijna acht jaar oud," zegt Alex. Hij vertelt over de luchtalarmsirenes die urenlang afgingen en de raketten en bommen die insloegen in nabijgelegen gebouwen. Na een angstige vlucht bereikte het gezin de Oekraïense grens. Nu verblijven ze in een privéwoning in een vredig dorpje in Moldavië, net over de grens. In het dorpje verbouwen boeren walnoten verbouwen en produceert elke familie zijn eigen wijn.
Geweld lijkt heel ver weg in het Moldavische dorp waar Alex, zijn moeder en zus een toevluchtsoord hebben gevonden - maar de oorlog houdt hen nog steeds bezig. Alex vouwt papieren tanks, raketten en vliegtuigen voor zijn speelgoedleger. Hij heeft er al een tas vol van. Thuis heeft hij een grote doos met Lego, maar hier moet hij het doen met vellen papier. Met zijn papieren leger valt hij op zijn logeerbed de vijand aan. Zijn papieren tanks vindt hij het mooist. "Ik vind mijn spelletjes met mijn papieren tanks heel leuk. Ik bouw en knutsel graag van alles in elkaar."
Kinderen die getroffen zijn door gewapend geweld, tekenen vaak oorlogsscènes en 'spelen oorlogje', zeggen kinderpsychologen. Het is voor hen een manier om beter te begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Kinderen hebben het gevoel dat als ze de oorlog kunnen begrijpen, ze hem ook kunnen beheersen.
Alex mist zijn poes, Mutik, vreselijk. Hij herinnert zich hoe pluizig hij is, en hoe mooi. Ze konden Mutik niet meenemen in de trein de stad uit. “Het was te moeilijk met alle tassen. Als we wilden slapen, zou hij kunnen miauwen en alle mensen wakker houden. En ze zouden ons dan uit de trein kunnen halen,” legt Alex ernstig uit. “Het zal niet goed gaan met Mutik. Zonder mama, zonder oma, zonder mij. Hij zal ons ook missen."
Alex weet niet waar zijn klasgenoten nu zijn. "Sommigen van hen zijn vast ook gevlucht." Waarnaartoe weet hij niet. Veel Moldavische scholen geven in het Russisch les. Hierdoor kan Alex op zijn nieuwe school - waar hij staat ingeschreven - goed meekomen. “Ik heb ook al twee vrienden gemaakt in mijn nieuwe klas. Hun namen weet ik alleen even niet meer.”
Alex uit Oekraïne is één van de bijna 200 miljoen kinderen wereldwijd die opgroeien met oorlog en geweld. Ook al is hij nu veilig, hij draagt zijn angsten en het oorlogstrauma van zijn familie dagelijks met zich mee.
Wij kunnen de pijn van oorlog nooit helemaal wegnemen. Wél kan War Child kinderen zoals Alex steunen in de moeilijkste tijd van hun leven. Met psychologische eerste hulp, sport- en spelactiviteiten helpen ze kinderen hun heftige oorlogservaringen te verwerken. Hierbij worden ook hun ouders betrokken.


Rekeningnummer van de diaconie: NL88RABO 0363463194 tnv Diaconie Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot ovv het gewenste doel.
 
terug