Kerkdienst Uitgeest

datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00 uur

Castricummerweg 2

meer details

Roze viering

datum en tijdstip 02-06-2024 om 16.00 uur
meer details

 
Kerkdienst beluisteren

 
 

vrijdag 9 november 2018

Alhambra revisited avond 3

Datum: 
 vrijdag 9 november 2018
Tijdstip: 
 19.30 uur
Locatie: 
 Kogerkerk, Koog aan de Zaan
Prijs: 
 € 7,50

Alhambra Revisited

Moslims, christenen en joden kunnen in vrede met elkaar samenleven. Dat gebeurde in het middeleeuwse Spanje en dat gebeurt vandaag de dag nog steeds. Maar er zijn ook altijd spanningen geweest. Daar kunnen wij in onze tijd van meepraten. In vier bijeenkomsten willen wij aandacht geven aan het samenleven van joden, christenen en moslims, toen en nu. De eerste avond is een introductie in de Spaanse middeleeuwen. Dan wordt natuurlijk ook het beroemde Alhambra in Granada gepresenteerd. De tweede avond is een creatieve avond. De derde bijeenkomst bestaat uit een voorstelling met muziek en verhalen uit middeleeuws Spanje. Op de laatste bijeenkomst gaat het over de huidige tijd. Rabbijn Lody van de Kamp en imam Yassin Elforkani  stellen  dan het samenleven van joden, christenen en moslims in onze tijd aan de orde.

 

1. Introductie: Het Alhambra en de Spaanse Middeleeuwen
Door: Cor Treffers en Christiaan Ravensbergen
Datum: Donderdag 4 oktober 2018
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Kerk aan het Noordeinde, Wormerveer 

Het programma begint met een rondleiding door het beroemde Alhambra in Granada (Spanje). Cor Treffers verzorgt deze rondleiding en vertoont daarbij de nodige beelden. Christiaan Ravensbergen plaatst dit bijzondere bouwwerk in een historische context. Bijzondere aandacht krijgt dan het samenleven van moslims, christenen en joden in middeleeuws Spanje.
 

2. Een mozaïek maken
Door: Luchiena Rijken (luchienacanrinus@gmail.com, 06-81078788)
Datum: Donderdag 11 oktober
Tijd: 19.00-22.00 uur
Locatie: De Ontmoeting, Zaandijk
Eigen bijdrage: 10,00 euro 

Het Alhambra in Granada staat bekend om haar prachtige mozaïeken.  De patronen dienen een gevoel van eindeloosheid teweeg te brengen, het universum van God. In deze workshop maken we kennis met deze mozaïeken en gaan er zelf één maken. 


3. Voorstelling: Alhambra Revisited
Door: Trio Zahra Gan Eydn & Gottfrid van Eck
Datum: Vrijdag 9 november 2018
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Kogerkerk, Koog aan de Zaan
Toegangsprijs: 7, 50 euro 

Deze voorstelling bestaat uit een muzikale reis naar Al Andalus, naar de glorietijd van het Alhambra. Het trio Zahra Gan Eydn speelt Arabo-Andalusische & Sefardische muziek uit die tijd, en Gottfrid van Eck vertelt verhalen. Dit zijn verhalen over liefde, macht en geloof, met bekende dilemma’s. Deze verhalen leiden al snel tot de vraag: hoe kunnen moslims, joden en christenen vandaag in Nederland samenleven, zoals dat ondanks conflicten mogelijk was in het middeleeuwse Spanje.
Bestel nu vast uw plaatsbewijzen via e-mail PKNzaanstreek@gmail.com, onder vermelding van voorletters, achternaam, woonplaats en het gewenste aantal stoelen. Let op: Uw bestelling wordt pas definitief bij betaling.
Betaling op rekening NL82 INGB 0690 4638 47 t.n.v. Diaconie Herv. Gemeente Koog-Zaandijk, Koog aan de Zaan o.v.v. Alhambra Revisited  (betaling moet uiterlijk donderdag 1 november binnen zijn)
Ook kunt u t/m zondag 4 november via de inschrijflijst in uw kerkkaarten bestellen. Zonder voorafgaande aanmelding betalen op 9 november in de kerk is ook mogelijk (maar vol is vol!).
 

4. Hoe kunnen Joden, Moslims en Christenen samen leven in Nederland anno 2018?
Sprekers: rabbijn Lody van de Kamp en imam Yassin Elforkani
Datum: donderdag 29 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: De Ontmoeting, Zaandijk 

Rabbijn Lody van de Kamp en imam Yassin Elforkani zijn onze gast vanavond. Zij spreken over het samenleven van mensen met verschillende (niet-)religieuze en culturele achtergronden, in onze huidige tijd, waarin joden en moslims steeds meer met bedreigingen en discriminatie te maken hebben; moskeeën worden beklad en joden met een keppeltje uitgescholden. Lody van de Kamp zegde in 2018 zijn lidmaatschap van het CDA op uit onvrede met uitspraken van partijleider Buma over ‘onze’ joods-christelijke samenleving. “Daarachter gaat de gedachte schuil: de moslims, die moeten we hier niet hebben. Daar voel ik me heel ongemakkelijk bij”, aldus Van de Kamp.

Yassin Elforkani is (jongeren)imam en was woordvoerder van het contactorgaan Moslims en Overheid. Hij staat voor een menselijke islam, waarin de Koran steeds opnieuw uitgelegd kan en moet worden. Beiden zetten zich actief in voor een beter begrip tussen Joden en moslims. 

terug