Kerkdienst Uitgeest

datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur

Castricummerweg 2

meer details

Koffie uurtje

datum en tijdstip 23-07-2024 om 10.00 uur
meer details

 
Collecte juli

Flying Doctors meer

 
Kerkdienst beluisteren

 
 

vrijdag 28 februari 2020

Zincafé Kogerkerk

Datum: 
 vrijdag 28 februari 2020
Tijdstip: 
 20:00 uur
Locatie: 
 de Kogerkerk, Kerstraat 14 (hoek Raadhuisstraat/Verzetstraat) 1541HA Koog aan de Zaan.

 
Thema: ”Populisme, een wind die overwaait?

Nadat in Nederland het populisme al eerder de kop had opgestoken, heeft met het aantreden van de Amerikaanse president Trump en de Britse premier Boris Johnson volgens velen het populisme vaste voet gekregen in de westerse wereld. De leus ‘America first’ en de door Johnson vurig gewenste (desnoods no deal) Brexit spreken wat dat betreft boekdelen. Op het Europese continent zien we vergelijkbare ontwikkelingen in Hongarije, Polen en Italië.
Ook Poetin schuwt het populisme niet. Voor de Nederlandse situatie hoeven we alleen maar te denken aan de PVV van Geert Wilders en de spectaculaire opkomst bij de laatste verkiezingen van Forum voor Democratie. Maar wat moeten we eigenlijk onder is populisme verstaan? Welke sociaal-economische invloeden dragen bij aan dit politieke proces? En hoe moeten we deze ontwikkelingen beoordelen; is er sprake van ondermijning van de democratische rechtsorde? Moeten we ons (ernstige) zorgen maken en als dat zo is, wat zouden we dan kunnen doen om het tij te keren? Is populisme van tijdelijke aard of zal het zich de komende decennia een definitieve plaats verwerven in politieke landschap?

In het Zincafé Kogerkerk spreekt Dick Pels over deze en andere vragen en kunnen we met hem en elkaar daarover van gedachten wisselen.Dick Pels is socioloog en publicist. Hij publiceerde over populisme o.a. in De Groene en schreef o.a. de boeken: “Een zwak voor Nederland, ideeën voor een nieuwe politiek” en “Het volk bestaat niet, leiderschap, populisme en de mediademocratie”.

Gastheer is Jaap van Kampen.
Het café vindt plaats in de Kogerkerk, Kerstraat 14 (hoek Raadhuisstraat/Verzetstraat) 1541HA Koog aan de Zaan.
Vrijdag 28 februari, aanvang 20:00 uur, om 19:30 uur is de kerk open.
De toegang is vrij en na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Nadere informatie: Anneke Röhling: tel. 06-54716988.

terug