Kerkdienst Uitgeest

datum en tijdstip 04-06-2023 om 10.00 uur

Castricummerweg 2

meer details

Gesprekskring 'Geloof en leven'

datum en tijdstip 05-06-2023 om 10.00 uur
meer details

 
Collecte juni 2023

het Bartimeusfonds meer

 
Kerkdienst beluisteren

 
 

zondag 31 januari 2016

Lezing Marian van Caspel

Locatie: 
 Kerk in Akersloot
Tijdstip: 
 14.30

symbolen rond de dood in de schilderkunst
 
Als een geliefde overleden is, sta je met lege handen. Er is verdriet, pijn, boosheid of het gevoel met de ziel onder de arm te lopen. Beelden kunnen troost bieden.
De beroemde ‘duiker’ uit Paestum is een voorbeeld van de overgang naar ‘de andere wereld’.
In deze lezing brengt kunsthistorica Marian van Caspel een aantal inspirerende en troostende beelden voor de overledenen in kaart. Daarnaast behandelt ze traditionele symbolen van de dood zoals die bijvoorbeeld te vinden zijn op 17e eeuwse vanitas-schilderijen en familieportretten, maar ook in het werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Marc Mulders.
In een van zijn laatste schilderijen schilderde Oskar Kokoschka zichzelf terwijl hij op het punt staat door een deur heen te gaan. Op de achtergrond staat geschreven ‘Time, gentlemen please’ waarmee in Engelse pubs wordt aangegeven dat het tijd is om te vertrekken.
 
Marian van Caspel is kunsthistorica en weduwe. In 1988 was zij medeoprichter van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Tot 2008 gaf zij er leiding aan.
Vanuit haar bedrijf ‘Kunst in verbinding’ , opgericht in 2011, geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst.
 

Toegang € 7,50
Reserveren mogelijk bij Koosje Wiegman tel. 0251-319171 of koosje.wiegman@hetnet.nl

terug